“Beter dan in een flat”

Ouderen Nieuwleusen kunnen wonen op plek van roemruchte discotheek. Artikel van Max Veerbeeke in De Stentor van 19 mei 2022. Klik hier om het artikel te lezen op destentor.nl.

Het pand van partycentrum De Deel in Nieuwleusen gaat op termijn gesloopt worden. Op de locatie komt een buurtschap met woningen voor vijftigplussers. Eigenaar en initiatiefnemer Karin Esman raakte voor de plannen geïnspireerd door haar eigen vader en moeder. „Ouderen willen hun tuin niet kwijt.”

Een gezamenlijke groene hof, omringd door 21 koopwoningen met een eigen terras en uitzicht op elkaar. De plannen voor de gelijkvloerse bungalows zijn gericht op inwoners van Nieuwleusen en Dalfsen die de kinderen het huis uit hebben en wat kleiner willen gaan wonen. Van roemruchte uitgaansgelegenheid in de regio, als partycentrum De Deel en daarvoor discotheek Old Timer, naar buurtschap voor vijftigplussers.

Als het project groen licht krijgt, gaat het bestaande pand over anderhalf jaar tegen de vlakte. Tot die tijd blijft het partycentrum open. „De belangstelling is groot, op de inloopavond kwam deze week ruim honderd man af. Veel mensen uit het dorp, met name vijftigplussers”, zegt Alex Sievers. Hij is mede-initiatiefnemer en werkzaam bij projectontwikkelaar Beyond Now. Ook de gemeente Dalfsen is volgens hem enthousiast. „Ambtenaren en stedenbouwkundigen hebben positief gereageerd op onze plannen.”

Ouderen zitten vast

Er is een grote behoefte aan deze woonvorm, merkte eigenaar van het partycentrum en initiatiefnemer Karin Esman in haar omgeving. „Mijn ouders wilden absoluut niet naar een flat verhuizen, zonder tuin en met al die trappen.” Ze ziet dit sentiment vaker bij mensen met een leeg nest. „Er is ook de angst om te vereenzamen. Als je in elkaars zicht woont, heb je dat minder. Gemeenschapszin kunnen bieden, vinden we belangrijk. Bewoners kunnen een oogje in het zeil houden, zonder dat er direct sprake is van een zorgplicht.” 

Een appartementencomplex op de plek, met wellicht ruimte voor meer woningen, zag Esman hierdoor niet zitten. Ze denkt dat de plannen voor het buurtschap indirect goed nieuws zijn voor jongeren op de huizenmarkt. „Als ouderen hun gezinswoningen kunnen verlaten voor een waardig alternatief, krijgen jonge gezinnen meer opties. Het is positief voor de doorstroming.”

Voorlopig open

Partycentrum De Deel blijft te boeken voor bedrijfsfeesten tot de start van het bouwproject, in het najaar van 2023. Het komende halfjaar gaan de architecten aan de slag en wordt er gekeken naar de prijsstelling van de woningen. De verkoop start in het voorjaar van 2023. Hierna volgt de sloop van het bestaande pand en de bouw, met een beoogde oplevering een jaar later.

Over de uiteindelijke sluiting en sloop is Esman nuchter. „Het is jammer, maar je moet ook realistisch zijn. Uitgaan op het platteland is veranderd in de afgelopen jaren. De hogere leeftijdsgrens, het rookverbod en daarna corona hebben jongeren praktisch de keet in gejaagd.”