Thuis in Nieuwleusen

Dorpse gezelligheid

nabij de stad

Buurtschap De Deel ligt aan de rand van het gezellige dorp Nieuwleusen. Een fijne woonlocatie waar je goed tot rust kunt komen én lekker actief eropuit kunt gaan. Net waar je zin in hebt. Voor de dagelijkse boodschappen kun je met de fiets of auto naar het dorpscentrum gaan. Zin in een dagje winkelen? Dan zijn bijvoorbeeld het levendige Zwolle, het historische Kampen, het intieme Meppel of het sfeervolle Ommen een goede keus met een breed aanbod van grote en kleine winkels, cultuur en tal van bezienswaardigheden. Wie houdt van wandelen en/of fietsen, kan in Dalfsen of elders langs de Vecht genieten van wat er op je pad komt. Heerlijk in de natuur! Elk seizoen, elke dag opnieuw, een mooi avontuur.

Het Vechtdal

groen, authentiek landschap

Nieuwleusen heeft een veelzeggende naam. De bewoning van dit gebied is pas laat op gang gekomen. Het dorp is in de 17de eeuw ontstaan als veenkolonie door ontginning vanuit de buurtschap Leusen nabij Dalfsen. Door bevolkingstoename overvleugelde Nieuwleusen het oudere Leusen, dat sindsdien Oudleusen werd genoemd. 

Nieuwleusen was eeuwenlang woest en ledig en op veel plaatsen bedekt met een moerassige veenlaag. Dat komt door de natuurlijke ligging, die tot op de dag van vandaag de vorm van Nieuwleusen bepaalt. Dit natuurlijke hoogteverschil komt ook terug in het plan. De buurt lijkt heel plat en vlak, maar er is van noordoost naar zuidwest een hoogteverschil van 3.7 meter!

Buurtschap De Deel

Rijke omgeving

voor de leukste uitstapjes

Nieuwleusen ligt in Overijssel; een prachtige groene provincie doorsneden door enkele fraaie rivieren als de IJssel, de Vecht, de Regge en de Dinkel. Ook de Nationale Parken Sallandse Heuvelrug, Dwingelderveld en Weerribben Wieden zijn vanuit Nieuwleusen in korte tijd bereikbaar. En nog dichterbij ligt het prachtige staatsbos De Zwarte Dennen.

In de directe omgeving zijn ook tal van culturele bezienswaardigheden of de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart. Als je er met de auto of motor op uittrekt, dan bereik je via een uitgebreid netwerk van provinciale wegen omliggende dorpen waaronder Dalfsen en Ommen. De steden Zwolle en Meppel zijn via de A28 vlot te bereiken. Reis je met het openbaar vervoer, dan kun je met buslijn 301 naar station Zwolle en zo verder reizen.