Dinsdag 1 november info-avond over ‘vijftigpluswoningen’ in buurtschap De Deel

NIEUWLEUSEN – ‘Medioren’, zo omschrijven ze zelf de doelgroep voor de twintig hofjeswoningen die Karin Esman en Alex Sievers willen realiseren op de plek waar nu nog partycentrum De Deel staat. De realisatie komt dichterbij nu de Dalfser politiek er enthousiast over is. Op dinsdag 1 november is er van 19.00 tot 21.00 uur een informatieavond in De Deel, waar belangstellenden zich al kunnen inschrijven.

Artikel van Hans Keesmaat in Vechtdal Centraal, 31/10/22

Esman, eigenaar van het terrein en Sievers, ontwikkelaar namens Beyond Now, zien kansen om er een knusse buurtschap met patiobungalows te realiseren voor vijftigplussers. Die komt nabij de rotonde waar de Burgemeester Backxlaan aansluit op de N377, en biedt aan de achterzijde een weids uitzicht op weilanden en veel groen. “Niet iedereen wil in een appartement boven de supermarkt wonen”, redeneert Esman. “Veel mensen van deze leeftijd hebben, bijvoorbeeld nadat de kinderen het huis uit zijn, behoefte aan andere huisvesting. Kleiner, zodat het onderhoud van huis en tuin geen last gaat worden, maar toch met wat reuring in de omgeving én de mogelijkheid om je terug te trekken. De achterzijde, richting Punthorst, biedt een schitterend uitzicht op een groene omgeving met een wandelpad en volop privacy.”

Ze kozen voor een opzet met hofjeswoningen om tegen te gaan dat mensen vereenzamen. “Dat wordt een steeds groter probleem in Nederland”, weet Sievers. “Het aantal ouderen dat zich eenzaam of erg eenzaam voelt, neemt procentueel toe. Je ziet steeds vaker dat dergelijke hofjeswoningen ertoe bijdragen dat mensen elkaar blijven ontmoeten. Overigens zonder zorgplicht, maar het stelt mensen wel in staat om naar elkaar om te zien.”

Gezamenlijke tuin

De plannen werden in maart 2020 ontwikkeld vanuit de gedachte dat De Deel ondanks zijn roemruchte verleden – eerder heette het De Oldtimer en daarvóór De Karre – geen toekomst meer heeft als uitgaansgelegenheid. “De tijd van de disco’s is voorbij, jongeren ontmoeten elkaar tegenwoordig op andere manieren”, weet Esman. Ze vatte het plan op voor woningbouw op deze plek en ontwikkelde samen met Sievers een plan dat nu tot wasdom komt.

Het gaat om woningen van twee bouwlagen en een opbouw, met essentiële voorzieningen op de begane grond, zodat ze levensloopbestendig zijn. De huizen worden gesitueerd rond een gezamenlijke tuin, maar de bewoners krijgen ook zelf een eigen tuintje en een dakterras. “Een gezonde woonomgeving waar je hart sneller van gaat kloppen”, denkt Sievers.

Eigen inbreng

Op de informatieavond presenteren ze een voorlopig ontwerp, met twee woontypen, waarbij de ene wat breder is dan de andere. Er is veel variatie in de gevels. “We willen op deze avond in gesprek gaan met kandidaat-kopers en inventariseren welke wensen ze hebben”, aldus Sievers. “Aansluitend willen we in twee à drie goede gespreksronden de eigen inbreng op het gebied van bijvoorbeeld de vormgeving en de materialen nader uitwerken. Het wordt echt een vorm van co-creatie.”

De Deel blijft open

Het is de bedoeling de gasloze woningen te voorzien van warmtepompen en zonnepanelen, zodat de energierekening laag gehouden kan worden. Serieuze gegadigden kunnen zich alvast inschrijven, zonder koopverplichting. Het streven is de verkoop in april of mei volgend jaar te starten, waarna de bungalows naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 worden opgeleverd. Meer informatie staat op www.buurtschapdedeel.nl. Overigens blijft partycentrum De Deel tot de sloop gewoon in bedrijf voor bruiloften en partijen. De komende tijd staan er nog diverse evenementen op het programma, zoals een Oldtimer-reünie (5 november) en ‘The Cats in the House’ (13 november).